Arkitektur i Sydamerika

Sydamerika är en spännande kontinent med många fascinerande länder väl värda ett besök. Arkitekturen i den här delen av världen är något annorlunda än hur vi bygger och designar hus och byggnader här i Skandinavien. Med så många olika och spännande länder som Peru, Bolivia, Brasilien, Chile, Ecuador och Paraguay bjuder Sydamerika på ett brett spektrum av varierande arkitektur som sträcker sig många tusen år tillbaka i tiden.
Äldre byggnader med stil

En byggnad med arkitektoniskt spännande stil och klass är Teatro Colon, som är ett operahus i Buenos Aires, Argentina. Det är rankat som ett av världens bästa operahus och är vida känt för sin otroliga akustik. Byggnaden invigdes år 1908 men stängdes 2008 för en totalrenovering. Många elektriker och målare har gjort ett grundligt jobb i att bevara byggnadens alla originaldetaljer. I Peru hittar vi Pachacamac som är ett tempel från tiden före Inkariket. Tillsammans med Solens tempel i Cusco räknas det som en av de absolut viktigaste byggnaderna från den här tiden, och visar på hur byggnader designades och konstruerades då. Att dessa byggnader fortsätter att bevaras är otroligt viktigt för att vi ska kunna fortsätta att dra lärdom om hur människor levde och konstruerade byggnader vid den här tiden. Inkariket var en förhistorisk stat i västra Sydamerika som växte fram i Perus högländer under tidigt 1200-tal. Inkariket är känt för att ha varit ett mycket avancerat samhälle, vilket arkitekturen av Pachacamac och Solens tempel bekräftar.

Pyramid of Huaca Pucllana on a sunny day in Peru.

Modern arkitektur i sydamerikansk anda

Katedralen i Brasilia, Brasilien är en modern byggnad från mitten av förra seklet som kombinerar modern cutting-edge design med klassisk arkitektur. Katedralen är unik i sitt slag och ritades av den prisbelönta arkitekten Oscar Niemeyer och invigdes i slutet av maj 1970. Katedralen har en hyperbol struktur som består av 16 pelare i betong, vilket ger ett mycket karaktäristiskt utseende. Bland de moderna skyskraporna märks Edificio Kavanagh i Buenos Aires, Argentina, som med sina 120 meter länge var kontinentens högsta byggnad, samt Edificion Copan i Sao Paulo, Brasilien. Denna böljande skyskrapa är även den ritad av arkitekten Oscar Niemeyer.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *