Conquistadorerna

Sydamerika har en lång och turbulent historia. De historiska civilisationerna har ersatts med betydligt modernare samhället. Övergången däremellan var dock inte smärtfri. Faktum är att det skedde med hjälp av en brutal kolonialisering som tog många liv i anspråk. Klart är att de första européerna som steg i land på Sydamerikas kust inte hade fredsmäkling som första prioritet. Snarare var de ute efter att tillskansa sig materiella fördelar och se till att den sydamerikanska kontinenten fungerade som koloni för europeiska länder. Idag kallas dessa första upptäcktsresande för conquistadorerna och de har format världsdelen på ett avgörande sätt.

Christopher Columbus är känd som den första européen som steg i land på den nordamerikanska kontinenten och utropade det till sAncient Inca ruins - Tambomachay near Cusco, Peruitt egets lands koloni. Det gav inspiration till andra länder i Europa som insåg att det fanns stora fördelar med att ta ny mark i anspråk. Det ledde till att många snabbt satte kurs mot nya världsdelar. Bland dessa upptäcktsresande fanns exempelvis Pedro Àlvares Cabral. Det var en portugis som år 1500 satte igång med det enorma projektet att göra en världsomsegling. Han nådde så småningom fram till Brasilien som han deklarerade som en portugisisk koloni. Det är anledningen till att det idag talas portugisiska i Brasilien.

En annan conquistador var Francisco Pizarro. Han reste till Sydamerika i början av 1500-talet och fick en tjänst i det kolonialiserade Panama City. Snart skulle han dock leta efter nya jaktmarker. Historierna om de stora naturresurser i det som idag är Peru fick honom att påbörja en resa dit. Här var Inkaimperiet ännu i full blom och Pizarro fick utfärda hårda bataljer för att vinna sitt pris. Till slut hade han sett till att Atahualpa – imperiets ledare – avsattes och avrättades och det spanska imperiet kunde utropa ännu en koloni till sin. Pizarro möttes dock av sin egen död när en statskupp såg till att han själv blev avrättad några år senare.

Idag är Sydamerika en relativt välmående kontinent som har en uppsjö av kultur att bjuda på. Om du är inspirerad av den sydamerikanska arkitekturen kan du inreda ditt eget hus i samma stil genom att exempelvis sätta in nya dörrar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *