Det sydamerikanska köket

Sydamerika är en kontinent med starka kontraster. Här finns allt från regnskogar fulla av liv till döda och torra öknar. Människorna och kulturerna i Sydamerika är lika varierande som dess natur. Genom historien har kontinenten upplevt omvälvande transformationer vilka vi än idag kan vittna i Sydamerikas kulturella liv, inte minst dess matkultur. I och med att européerna koloniserade kontinenten kom europeisk matkultur, särskilt från Spanien och Portugal, att göra sig hemmastadd på kontinenten. Sedan dess har nya inslag i matkulturen tagits med av slavar som tvingats från sina hem i Afrika och från invandrare både från Europa och Asien. Även ursprungsbefolkningens matkultur är levande och bidrar till den stora mångfalden. Surinamesisk mat, till exempel, har sin början i ursprungsbefolkningens matkultur, som genom åren influerats av mat från Nederländerna (kolonialmakten i Surinam) och från arbetskraftsinvandrare från främst Indien och Kina. Idag ser vi en väldigt unik matkultur med inspiration från hela världen. På detta sätt är matkulturen i de många olika regionerna i Sydamerika beroende av regionens särskilda geografi, historia och kultur.

Argentinas kontrastrika kök

Argentina är ett annat bra exempel på det Sydamerikanska kökets unika karaktär. Argentinas befolkning är kända för sin kärlek till mat, särskilt kött. Matkulturen skiljer sig från region till region, och detta säger mycket då Argentinas regioner sträcker sig från subtropiska klimat i norr till det kalla klimatet på polarzonens gränser i söder. Dessutom har Argentina haft starka influenser från Europa, främst från Italien och Spanien. Det sägs att argentinsk mat lagas bäst över öppen eld. Det är som sagt ingen hemlighet att man äter mycket kött i Argentina, och köttet ska helst vara rakt från asado (grillen)! Trots att Argentina är mest känt för sitt nötkött är även lamm, get och olika korvar så som Chorizo vanliga syner på asadon. Till asadon serveras ofta den klassiska chimichurri-såsen. Förutom det grillade är italienska klassiker så som pizza och många sorters pasta en del av vardagsmaten i Argentina. En annan populär rätt som tagits med av italienska invandrare är Milanesa, vilket är en vackert panerad bit nötkött, kyckling, kalv eller gris.

Argentinas nyanserade regioner

Argentinas mat skiljer sig starkt mellan regionerna. klicka här för att läsa mer om det. I de centrala regionerna, med storstäder som Buenos Aires, är de europeiska influenserna tydligast. Det är invandringen främst från Spanien, Italien, Tyskland och Mellanöstern som format matvanorna här. Detsamma gäller inte i de norra regionerna, där är istället ursprungskulturen den starkaste influensen. Maten inkluderar nästan alltid potatis, majs, vete eller qinoa som grund. Förutom att vara kända för att göra den bästa empanadas (friterade piroger) i Argentina är de norra regionerna också kända för sina olika sorters grytor. Även om fisk äts i de norra regionerna är havet viktigast för argentinarna i söder. I de södra regionerna, som kallas Patagonien, är klimatet hårdare och torrare, vilket gör havet till en viktigare matkälla. Även i denna region är ursprungsbefolkningens influenser starkare. Ett exempel är Curanto, en blandning av olika sorters kött och grönsaker som tillagas i en jordugn. Sammanfattningsvis är Argentina ett mikrokosmos av Sydamerika, som i sin tur är ett mikrokosmos av hela planeten..

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *