En av Sydamerikas största historiska gåtor

Sydamerikas historia har tre gåtor som än i dag gäckar historieforskarna: aztecernas rike, mayaindianerna och Nazca-linjerna. Kontinenten var troligen den sista kontinent som människan befolkade, Antarktis borträknat. En anledning till varför det fortfarande finns obesvarade frågor kring till exempel mayaindianernas förhistoriska kultur är på grund av den spanska erövringen av Sydamerika under 1500-talet då nästan all skriven dokumentation förstördes av spanjorerna. Dessutom drabbades många ur urbefolkningen av spanjorernas tvångskristnande och flera historiska skrifter förstördes. Även historiska tempel brändes ner för att istället bygga katolska kyrkor ovanpå dessa. Spanjorerna tog sedan med sig mycket av Sydamerikas historiska föremål till Madrid som än idag går att se på museum

Nazca-linjerna fascinerar än idag

Mellan städerna Nasca och Palpa finns ett stort ökenområde som är obebott. Men här finns enorma figurer konstruerade på marken, så kallade geoglyfer. På marken ligger mörka stenar men genom att flytta på stenarna så exponeras den ljusa marken under. På det här sättet har enorma figurer såsom en apa, en människa, fåglar men även rektanglar, trianglar och andra figurer skapats. Med sina enorma storlekar på uppemot flera kilometer kan de enbart ses i helhet från kullar intill eller flyg. Men det är inte det enda konstverk som bara går att se från ovan. Ett liknande konstverk har byggts i Sverige på Kristianstad Österlen Airport.

Ännu en oklar gåta

Vad dessa geoglyfer ska betyda vet historieforskarna ännu inte. Vissa menar att det linjerna ska tyda solståndet såsom det finns andra exempel i Amazonas djungel, Stonehenge i England och Ales stenar i Skåne. Andra har studerat linjerna och menar att det är linjer som ska leda vatten från bergen, eller att figurerna ska bedja gudarna om lyckad odling och fertilitet. Nazca-linjerna har funnits sedan 400 år före Kristus och än idag hoppas forskarna att man kommer hitta anledningen till att linjerna skapades innan de förstörs av miljöpåverkan och illegala besökare som trampar ner och förstör den känsliga marken. Området är skyddat sedan 1994 då det blev världsarvslistat av UNESCO.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *