Machu Picchu

Den spännande inkastaden Machu Picchu tillhör en av världens mest kända platser och är numera ett av världens sju underverk. Vad vet du egentligen om platsen som idag tar emot över 400 000 turister varje år? Faktum är att Machu Picchu inte var en av de där stora, mäktiga platserna som kan liknas med persernas Persepolis eller Maya-indianernas Tikál. Machu Picchu var en liten by, avlägset belägen uppe i bergen, dit inkan och hans hov begav sig på semester. Byn var relativt fattig och hade en liten befolkning på runt 750 personer.

Vad gör Machu Picchu speciellt?

Eftersom det var en relativt liten by där arkeologerna främst har hittat brons och tenn så kan man idag föreställa sig att det bodde mestadels jordbrukare i byn. Den var vackert belägen för den semestrande överklassen som ville ha lugn och ro omkring sig. Efter att spanjorerna erövrade Peru förändrades styret och snart föll platsen i glömska då inkariket störtades. Från mitten av 1500-talet fram tills en skogsbrand bröt ut i början av 1900-talet var platsen undangömd av tät vegetation. Därför hade Machu Picchu förblivit orört under flera århundraden och många av byggnaderna och spåren av människorna som levde där hade bevarats. upplev det mytomspunna Machu Picchu och få en bild av hur inkaindianerna levde innan kolonisationen.

Hur besöker man Machu Picchu?

Vill du vara en av alla de 400 000 som årligen besöker Machu Picchu? Det är inte helt omöjligt, men nog är det en strapats bara att ta sig dit. Byn ligger minst sagt otillgängligt högt upp i bergen och till närmaste större stad, Cusco, går det bara en enkelspårig järnväg från Lima. Därifrån får man ta sig med buss och sedan promenera den sista biten. Det är också mycket populärt att vandra hela Inkaleden som är en lite mer pittoresk utflykt än att sitta instängd i en buss på dessa snåriga vägar. Både Machu Picchu och Inkarikets vägnät är upptagna på UNESCOs världsarvslista.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *