Påskön

Påskön tillhör Chile och ligger i Stilla havet väster om Sydamerika. Namnet Påskön kommer från att ön upptäcktes på Påskdagen av européer under 1700-talet. Ön hade då redan en befintlig polynesisk befolkning. Det inhemska namnet på Påskön är Rapa nui. Ön ligger avskilt med c.a. 2000 kvm till närmast bebodda ö. Under de senaste åren har befolkningen och turismen vuxit mycket och ledande politiker har därför uttalat en önskan om att minska befolkningen och minska turismen till Påskön. Dagens befolkning består av den polynesiska lokalbefolkningen och chilenare med europeisk bakgrund. Det officiella språket är spanska men även språket rapa nui används.

Mystiska statyer

Påskön är en mytomspunnen plats tack vare dess speciella stenhuvuden som är utplacerade på ön. Statyerna kallas för moai och skapades någon gång under 1200-1500-talet. Det har länge spekulerats i vilka det var som gjorde moaistatyer på Påskön. Många har utgått från att det måste ha krävts en mycket stor befolkning på 10 000-tals personer för att kunna bygga och flytta statyerna. Senare tids forskning har visat att ön omöjligen skulle ha kunnat föda det stora antalet människor eftersom jorden på ön är mycket mager och inte lämpar sig för storskaligt jordbruk. Istället tror forskarna att de använt sig av smarta praktiska lösningar för att kunna skapa och transportera de stora och tunga statyerna. En staty väger i genomsnitt 12,5 ton och är c.a. 4 meter hög. Avståndet från stenbrottet där materialet till statyerna hämtats är flera kilometer. Storleken på statyerna och antalet imponerar fortfarande och bidrar till intresset för ön. Totalt finns det 887 statyer på Påskön. Om du är intresserad av historia och vill resa till Påskön är det en bra idé att börja spara pengar i god tid innan eftersom resan kostar en hel del. På de flesta sparkonton går det idag inte att få någon ränta alls och ett alternativ är att investera i fastigheter genom att klicka här för att få snabbare avkastning på kapitalet.

Statyernas tatuerade kroppar

De arkeologiska utgrävningar på Påskön har lett till att kunskapen om statyerna har ökat. Det har visat sig att statyerna inte alls bara består av huvuden utan att de även har kroppar med intressanta bilder. Kropparna har varit kända under en längre tid av arkeologerna men under de senaste åren har utgrävningar avslöjat att statyerna är skulpterade med tatueringar på kropparna. Moaistatyernas kroppar har bland annat bilder på halvmånar som arkeologerna tror är bilder på den polynesiska befolkningens kanoter.

Orsaken till varför statyerna skapades är inte helt klar. En teori är att de avbildar särskilt viktiga personer eller döda familjemedlemmar. Kanske är mytbildningen och gissningarna en viktig del av mystiken kring Påskön. Påskön finns med på Unescos världsarvslista. Motiveringen till varför Påskön har kommit med på listan är att dåtidens samhälle utan influenser utifrån har skapat ett originellt och oöverträffat kulturlandskap genom de stora moaistatyerna.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *