Potatisen – Sydamerikas viktigaste export?

Potatisen är idag en sådan självklar del av den svenska kosten och det svenska köket att det kanske kan vara svårt att föreställa sig att den inte har sitt ursprung i norra Europa. Faktum är dock att potatisen inte ens har sitt ursprung på vår egen kontinent, utan på andra sidan Atlanten, i Sydamerika. Potatisen började odlas i vad som idag är södra Peru och nordvästra Bolivia någon gång mellan år 8 000 och 5 000 f. Kr.Woman_lifting_Potatoes_by_Vincent_Van_Gogh

Potatisen var en viktig del av födan i flera precolombianska kulturer i Sydamerika, bland annat Inkariket och Mapuche. När spanjorerna anlände till Sydamerika på 1500-talet och ”upptäckte” denna nya föda insåg de snart dess potential, och förde den med sig tillbaka till Europa. Många skepp använde sig också av majs och potatis som föda under sjöfärden tillbaka till det Gamla Landet. Många europeiska bönder var till en början skeptiska till denna nya gröda, varför potatisen spred sig långsamt – men den spred sig, och där den hamnade blev den oundvikligen en viktig del av befolkningens kost. Att potatisen blev så dominerande berodde framförallt på tre fördelar som grödan hade jämfört med andra grödor: att den var tålig, att den var stor (och alltså mättade mer) och att den var billig. Potatisen tog sig också till mer isolerade delar av Europa, som Irland, tack vare att baskiska fiskare använde potatis som färdkost för deras resor över Atlanten, och mellanlandade på Irland för att torka sin torsk. År 1845 hade potatisen blivit så populär på Irland att en tredjedel av öns åkermark upptogs av potatisodlingar.

Att potatisen blev viktig för Europa är egentligen en underdrift. Enligt försiktiga beräkningar stod införseln av potatis till kontinenten för en fjärdedel av den befolkningstillväxt som skedde mellan år 1700 och år 1900 i Europa – sannolikt mer än så. Potatisen påverkade också den europeiska historien på andra sätt. Den bidrog till exempel stort till den ekonomiska boom i England som låg till grund för den industriella revolutionen.

Om du vill prova på att laga maträtter som innehåller potatis från potatisens ursprungsländer, Bolivia och Peru, ska du gå in på Matklubben.nu. Där finns tusentals recept från hela världen, både med och utan potatis.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *