Sydamerikansk historia: ursprungsinvånare och andra

Det som idag refereras till som Sydamerika är den södra kontinentalplattan på den södra halvan av den amerikanska världsdelen, som består av Nordamerika, Centralamerika och Karibien samt Sydamerika.

De senaste 500 åren har Sydamerika varit en varierad region med många olika slags människor som bosatt sig i området efter den brutala massakern och förslavandet av ursprungsinvånarna på 1500-talet. Dock har ursprungsinvånarnas kultur levt vidare genom mattraditioner, befolkning och kultur. Det som idag anses vara sydamerikansk kultur bygger på de tidiga ursprungsamerikanerna och deras kultur. I många länder som Chile, Paraguay, Peru är stora delar av befolkningen en blandning mellan ursprungsinvånare såsom Inca, Mapuche och Guarani och människor med härkomst från Sydeuropa. Denna grupp kallas för mestiser eller castiser beroende på om deras föräldrar är mer ursprungsinvånare eller om de är mer vita. I andra delar av den sydamerikanska kontinenten finns även mer afrikanska beblandningar såsom i Colombia och Brasilien, då det var västafrikaner som blev förslavade av vita människor under 1600-talet fram tills 1800-talet.

Inslag av många kulturer

De afrikanska inslagen syns tydligast i den sydamerikanska musiken och även andra kulturella inslag i dans. Där danser såsom Samba och även Tango har ursprung från dessa förslavade människor. Många treblandade människor finns även i länder som Ecuador, Venezuela och norra Brasilien och är alltså en folkblandning mellan ursprungsinvånare, afrikaner och européer. I länder som Uruguay är befolkningen idag mestadels vit då de spanska kolonisatörerna var brutala i bemötandet av lokala invånare som Bohán, Arachán och Jenoa-stammar. Det resulterade bland annat i att detta land har mindre än 2 % ursprungsinvånare. Däremot finns det betydligt fler ursprungsinvånare i Bolivia, Peru och Paraguay – där mer än hälften beräknas vara ursprungsinvånare eller till mestadels. Språk som Guarani, Quechua och Aymara är levande och nationalspråk i dessa länder. I länder som Paraguay behövs det kanske extra läxhjälp online för att fördjupa sig i övriga språk som talas i landet.

Ursprungsinvånare protester för miljön!

Idag sker många protester från ursprungsinvånare och afro-befolkningar i Sydamerika, då ekonomiska hierarkier kopplat med rasism och förtryck – gjort att dessa människor lever i fattigdom. Dessa människor försöker även att skydda planeten mot miljöhotet då dessa människor ofta bor i naturreservat såsom Amazonas, vilket betyder att de ofta möter på militärer och andra korrupta politiker som vill bränna marken för skövling, odlingar och mineralbruk. Ett sådant är exempel är sommarens hemska bränder i Amazonas, där bränder gjort att stora delar av djungeln försvunnit. Detta påverkar givetvis inte bara människor i området utan även världens globala miljö. Dock kämpar dessa människor vidare från dessa koloniala mentaliteter där människor av olika etniska ursprung inte har samma värde. Det sydamerikanska arvet är både intressant och tragiskt då det koloniala arvet fortfarande lever vidare i den nuvarande kulturen, dock finns det många positiva aspekter som gjort att kontinenten har en unik och levande kultur.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *