Sydamerikas spännande faror

Den sydamerikanska kontinenten har vansinnigt många sevärdheter och makalösa resmål. Det är sannerligen en av de världsdelar som kan stoltsera med skatter som vi bara kan föreställa oss i våra drömmar. Inkaleden, Påskön, miljonstäder och en historia som förmodligen sträcker sig längre tillbaka än vad vi tror. Det krävs således mer kunskap än att enbart ha pluggat till högskoleprovet 2018 för att känna till allt. Men Sydamerika har också en hel del faror som lurar i hörnen. En del av dessa gör det ännu mer spännande att utforska detta makalösa rike, medan andra bör beaktas och behandlas med respekt. Vilka faror talar vi om, då? Två i synnerhet.

Det rika djurlivet

Tack vare det fuktiga och tropiska klimatet är det verkligen inte brist på ovanliga, vackra och även farliga djur. Amazonas är framför allt mittpunkten för alla konstiga och mytomspunna djurarter, men det krälar och flyger underliga djur även på resten av denna kontinent. Spindlar, ormar, insekter, färgstarka grodor, 57 olika fågelarter bara på Galapagosöarna, samt ödlor till förbannelse. Du kan även stöta på gorillor, schimpanser samt tjattrande papegojor. Vissa av dessa djur är inte direkt farliga, medan andra kan vara rent dödliga.

 

Fågelspindeln i regnskogarna, ska man hålla sig ifrån. De små pilgiftsgrodorna eller vissa arter av dem, kan döda en människa med enbart 0,00001 gram – men trots detta är de otroligt vackra. Pumorna i bergen bör man inte gulla med. I vattnet ska man se upp med både pirayor och krokodiler. Detta är bara ett axplock av aggressiva och farliga djur, men som dock är oerhört fascinerande att beskåda.

Kriminalitet

Sydamerika har sedan länge varit föremål för kritik när det gäller kriminalitet och förmodligen är det bara Afrika som ligger högre upp på listan. Förvisso ska man akta sig för att gå ensam i vissa städer och länder, men många som rest i Sydamerika vittnar också om att de aldrig har varit med om minsta missöde. Vår allmänna uppfattning om Sydamerika har begränsat vårt resande. Dock kan man skymta förändringar. Länder som Guatemala, Bolivia och Nicaragua samt Colombia bör besökas med respekt och kunskap om var man går, men det är samtidigt fantastiska länder som har mycket att erbjuda. Venezuela är tyvärr i skrivande stund oroligt och UD varnar svenskar för att åka dit. Ett tips är att läsa sig till viktig information och om de konflikter som råder.

Dock har även fredliga länder sina kriminella som inte skyr några medel för att råna och döda. I ärlighetens namn så kan det vara nästan lika farligt att gå själv på gatorna i några av Europas städer i dagsläget.

  • Tänk såhär – Sydamerika kan vara farligt om man är dumdristig, alkoholpåverkad och slarvig. I annat fall kan det vara rena paradiset.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *