Inkakulturens textilhistoria

En av världens mest kända textilkonster härstammar från Sydamerika – närmare bestämt Inkakulturens imponerande textiltradition. Kombinationen av olika material och en geometrisk design karaktäriserar Inkakulturens textilier.

Är du intresserad av inredningstextilier är Inkakulturens textiltradition en utmärkt inspiration. Här berättar vi mer om denna sydamerikanska konst!

Balkongmatta med tradition

Inkacivilisationen växte till sig under 1200-talet i de peruanska högplatåerna och längs den andinska bergskedjan i Sydamerika. Redan under den tidiga epoken var hantverkskonsten mycket utvecklad, oavsett om det gällde jordbruk eller textiltillverkning. Till det sistnämnda var det primärt ull och bomull som användes för att tillverka kläder och religiösa objekt.

Textilhantverket fick alltså tidigt en särskilt viktig roll inom Inkakulturen och särpräglades av en ytterst finslipad teknik. Inkafolket hade en imponerande förmåga att skapa geometriska mönster och designer. Något som gav upphov till en stor variation av klädesplagg till olika tillfällen.

Än idag har den sydamerikanska textilhistorian ett respekterat anseende och inte sällan används Inkakonsten som inspiration i moderna textilier. Ett bra exempel är Inkamönster på en duk, lakan, balkongmatta och filtar. De traditionellt geometriska mönstren skapar en unik stil och ger fin känsla till inredningen.

Utomhusmattor där grövre material används är optimala föremål att designas med Inkakulturen som inspirationskälla. Tänk en modern balkongmatta med ett unikt mönster likt de geometriska linjer Inkafolket använder – hur rätt vore det inte att inreda en balkongmatta i den stilen? Faktum är att en balkongmatta med Inkamönster är lika stilfull i neutrala toner som skarpa färgmixar.

Oavsett om det är balkongmattor, sängöverkast eller matsalsmatta är Inkakulturen en utmärkt bas att vidareutveckla en design utifrån.

Ull – alpacka

Även om allt fler svenska bönder väljer att gå över från får till alpacka lever majoriteten av världens alpackor på de sydamerikanska högplatåerna i Anderna och djurens ull har i epoker används av Inkafolket för att tillverka textilier. Idag anses alpackaplaggen vara ett av de absolut varmaste materialen – fibrerna är starkare än klassisk lammull!

Utöver dess värmande egenskap är alpackaullen även väldigt mjuk att bära och den tenderar att vara väldigt allergivänlig. Under dåtidens Inkaperiod var alpackakläder extremt dyrbara och var endast ansedda för maktens män. Plaggen tillverkades ofta med ett religiöst eller symboliskt syfte och de geometriska mönstren kunde även vara ett sätt att identifiera Inkafamiljerna.

Än idag är materialet exklusivt och anses faktiskt vara ett ännu bättre modematerial än kashmir och merinoull. Klassiska Inkaplagg inspirerar fortfarande några av världens främsta modeskapare och vi finner olika Inkatolkningar av exempelvis ponchos, väskor och korsetter. Den som reser runt i Sydamerika kommer inte missa chansen att köpa ett unikt och originellt Inkaplagg med hem!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *