Res till Atacamaöknen

Vill du vara helt säker på att inte få semestern förstörd av regn och turistexpolatering? Då är en äventyrsresa till Atacamaöknen i norra Chile något för dig. Här kan du uppleva ett helt unikt ökenlandskap med en fauna och ett djurliv som har anpassat sig maximalt till det hårda klimatet. Atacamaöknen är en av världens torraste platser. I vissa områden i öknen har det inte har regnat en enda droppe i historisk tid. Det som får malvablommorna att vakna ur sin dvala och blomma, var femte eller sjunde år, är väderfenomenet El Niño.

Små djur vid en stor hand

Trots att det är torrt och klimatet är hårt finns det djurliv i Atacamaöknen. Räkna bara inte med att hitta några stora djur som går att se på långt håll. Ska man studera djur i Atacamaöknen är det marknivå som gäller. De största djuren som lever i öknen är huemuler, ett litet hjortdjur som lever i 1200px-the_giant_of_atacamahöga bergsområden, rävar och viscacha, en harmus-art som är släkt med chinchillan. Bland stenarna i den torra öknen huserar olika sorters ödlor. De få växtarter om finns överlever genom att de har specialiserat sig på att ta upp fukten i dimman som ibland lägger sig över öknen. Malvan är en blomart som förekommer naturligt i Atacamaöknen. Malvan har anpassat sig till att bara blomma var femte till sjunde år när väderfenomentet El Niño ger lite regn över området. Normalt sett faller det ungefär en millimeter regn på ett helt år i Atacamaöknen. År 2015 var El Niño betydligt kraftigare än tidigare och på en dag föll 14 års regnmängd, cirka 14 millimeter, något som fick öknen att explodera i färg. Atacamaöknen är en torr och ogästvänlig plats men för den sakens skull inte utan kultur. Mitt ute i öknen står den 12 meter höga betongskulpturen ”La Mano del Desierto”. Den Övergivna handen i Atacamaöknen är en symbol för områdets tomhet och är skapad av den chilenske skulptören Mario Irarrázabal, 1991.

Geoglyfer och världsarv

Atacamaöknen må vara en av jordens torraste platser men det innebär inte att den har varit obebodd. I öknen har man hitta över 5000 geoglyfer, mäktiga bilder och konstverk som är placerade på bergssluttningar och slätter. Geoglyferna skapades mellan år 600 och 1500 e.Kr och är utspridda över ett 150 000 kvadratkilometer stort område. De förekommer längs med de förcolombianska lederna och föreställer ofta lamakaravaner som innehåller upp till 80 djur. Den mest kända geoglyfen är Atacamajätten som är skapad i en sluttning i öknen. En resa till Atacamaöknen är en oförglömlig upplevelse. Har du tur kommer du precis efter att det har fallit några få droppar regn och malvablommorna blommar. Vill du uppleva fler geoglyfer är det bra att planera in ett besök i Nasca, nära den peruanska kusten, och boka en flygtur över de magnifika och gåtfulla Nascalinjerna. Nascalinjerna finns sedan 1994 med på Unescos världsarvslista. Är det mer djurliv som lockar finns det stora chanser att se pingviner, skarvar och pelikaner längs med hela Perus kust.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *