Statskuppen i Argentina och peronismen

År 1943 var ett revolutionerande år för Argentina, bokstavligen. Det var detta år som blev slutet för det som kommit att kallas ”Det Ökända Årtiondet”, slutet på Ramón Castillos styre över landet. Castillo hade då tjänat som Argentinas president i knappt ett år, men han hade hela tiden varit en av de ledande figurerna under det Ökända Årtiondet, och han hade blivit vald till president genom valfusk. Genom en statskupp år 1943 från militären avsattes hans regering.

Under statskuppen fick överste Juan Domingo Perón posten som arbetsminister, och han blev snabbt mycket populär bland arbetarklassen. Hans regeringskollegor såg detta, och oroades av det, vilket medföljde att de försökte avsätta honom. Detta skapade så omfattande demonstrationer och protester från allmänheten (framförallt den stora arbetarklassen) att Perón fick vara kvar i regeringen, och år 1946 valdes han till Argentinas president. Då hade han redan ett år tidigare gift sig med Eva Perón, som i folkmun skulle få smeknamnet Evita. Tillsammans skulle Juan och Eva Perón bli viktiga historiska figurer inom den argentinska politiken, och skapa en politisk ideologi som lever kvar i Argentina än idag: peronismen.Discurso_de_Perón

Peronismen är svår att definiera enligt klassiska politiska skalor som vänster-höger. Den är en populistisk och nationalistisk rörelse, och Peróns beundran för Mussolini har gjort att den ofta beskyllts för fascistiska tendenser. Målet för Perón var också ett starkt, självständigt Argentina. Samtidigt strävade han efter social rättvisa, och arbetade för en centraliserad regering med en ekonomisk modell som kan beskrivas som statssocialistisk och antikapitalistisk, bland annat genom att han införde reformer som nationaliserade industrin. Denna motsättning märktes på flera sätt, till exempel genom att han förtryckte den fria pressen, men tillät starka fackföreningar att växa fram. Han förespråkade det som han själv kallade ”den tredje positionen”, som varken anslöt sig till kapitalismen eller kommunismen.

Peronismen har som sagt levt kvar långt efter både Eva och Juan Peróns död, och ideologin har förändrats med tiden, vilket om möjligt gör det än svårare att definiera dess politiska inriktning. Dagens Argentina är i alla fall mer öppet för affärer med utlandet, både genom import och export. Om du är i en bransch som sysslar med import eller export, kan du se till att få billig frakt genom att kontakta Fraktus. Då spelar det mindre roll vilken politisk ideologi som råder i landet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *